9. Canlandıranlar Film Festivali Jürisi

Lea Zagury

Görsel İletişim alanında eğitim gören Lea Zagury kısa bir animasyon film projesi ile mezun oldu. 1986 yılında, Brezilya Film Ajansı ve Kanada National Film Board’un iş birliği ile organize edilen bir sanatçı programına seçildi. Hemen ardından, 1986 ile 1990 yılları arasında Fullbright Bursu’nu kazanarak California Institute of the Arts’ın Deneysel Animasyon Bölümü’ne devam etti. Burada pek çok kısa filmin yanı sıra ödüllü “Karaiba” filmini yaptı. Los Angeles’ta, önce Pacific Data Image’ta asistan animatör olarak dijital film efektleri alanında, daha sonra Turner Feature Animation’da Görsel Geliştirme Sanatçısı olarak çalıştı. 1992 yılında Brezilyalı üç animatör arkadaşı ile birlikte Anima Mundi Festivali’ni kurdu. 1993’ten 2019’a dek gerçekleşen Anima Mundi’nin yöneticiliğini diğer kurucu animatör arkadaşları ile birlikte yürüttü.

 

Filmografi

“Marvada Pinga, Cachaça Imaculada” – (2007) – live-action belgesel, ortak yönetmen.

“Karaiba” – (1992), 16mm kısa film 

Ödüller: 

Sundance Festival -1994 prömiyer gösterimi 

World Fest Golden Award En İyi Kısa Animasyon Ödülü, Houston Texas 

National Educational Media Awards Bronze Apple, San Francisco

Aspen ShortFest, Jury Ödülü, Colorado 

Mountain Film En İyi Çocuk Filmi Ödülü, Telluride, Colorado 

Taos Talking Picture Festival, Best Filmmaker Award, Utah

Ann Arbor, En İyi Animasyon Film

“A City Against Their Colonels – (1989) – 35 mm, kısa animasyon film, ortak yönetmen.

“Salamandras” – (1990) 16mm belgesel animasyon film (Cube Comb isimli animasyon yapımı için üretilen ilk bilgisayarın kullanımı ile)

“Slaughter” – (1989) – kısa elektronik soyut animasyon video.

“Planet Earth” – (1986) – kollektif kısa filme katkı.

“Clara Crocodile” – (1982), super-8,deneysel kısa animasyon.

“From A to Z” – (1980), super-8, cut-out animasyon (Üniversite bitirme projesi)

 

Mehmet Kurtuluş

MSÜ, Güzel Sanatlar Fakültesi; Heykel Bölümünü mezunudur.

1995 yılında, İFR bünyesinde kurulan; “anima” animasyon stüdyosunun kurucusudur.

2000 yılında Kare Kare Film Yapım A.Ş.’nin kurucu ortağı olarak yöneticilik hayatına devam etmiş, ardından  Anima İstanbul ve Anima Okul şirketlerinin de kuruculuğunu üstlenmiştir.

Günümüze dek yüzlerce reklam filminde yönetmenlik yapmış; ayrıca, “Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü”, Muhteşem Yüzyıl gibi birçok TV ve sinema filminde yapımcılık, efekt süpervizörlüğü ve yönetmenlik yapmıştır. Sundance Film Festivali’nin Dünya Sineması bölümünde Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan Kelebekler filminin ortak yapımcılığını da üstlenmiştir.

2016 yılında ilk uzun metraj sinema filmi; Kötü Kedi Şerafettin’in yapımcılık ve yönetmenliğini yapmıştır. 

Halen Kare Kare Film Yapım A.Ş’nin yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütmektedir.

 

 

Sayoko Kinoshita

Tokyo’da doğan Sayoko Kinoshita, 1966 yılında Joshibi College of Art and Design’ın Plastik Sanat bölümünü bitirdi. Mushi Productions ile iki yıl çalıştıktan sonra 1969’da Studio Lotus’a katıldı. Animasyon ve sinema alanında, belgesel ve kurguya odaklanarak uluslararası projelerde yoğun olarak çalıştı. Faaliyetleri film yapımı, yapımcılık, tanıtım, öğretim dahil olmak üzere geniş bir yelpazeye yayılmış durumda.

Sayoko, animasyon film planlaması ve yönetmenliğinin yanında birçok başarılı televizyon programı için ışık ve karakter tasarımı yaptı, çalıştığı programlar arasında “Curricula Machine” (NTV/ ’74-’76/ öğretim programı), “Ohayo Kodomo Show” (NTV/ ’76-’80/ öğretim programı), “Kokky Pop” (NTV/ ’81/ müzik programı) sayılabilir.

Sayoko, partneri Renzo Kinoshita ile birlikte yaptığı bağımsız kısa belgesel animasyon filmlerde ve çeşitli ticari işlerde planlama, senaryo yazarlığı, animasyon ve yapımcılık yaptı. Kısa filmlerinden “Made in Japan” (’72), “Japonese” (’77), “Pica Don” (’78), “The Last Air Raid – Kumagaya” (’93), “A Little Journey” (’94), ve “Ryukyu Okoku – Made in Okinawa” (2004) onu en iyi yansıtan filmleridir. Uluslararası birçok festivalde filmleri ile yer alan Soyako, New York Int’l Film Festivali büyük ödülünün de sahibi.

Sayoko 80’lerin başından beri sanat üniversitelerinde, kolejlerde ve film festivallerinde ders vermekte. Bunun yanı sıra 1990’dan beri Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın (JICA) animasyon yapım uzmanı olarak, Asya, Okyanusya ve Afrika’da gelişmekte olan 41 ülkenin görsel-işitsel yapım profesyonellerine animasyon eğitimi veriyor. Ayrıca, farklı alanların uzmanlarına verdiği ders ve atölyelerde animasyonun insan hakları, barış, AIDS, nüfus gibi çeşitli sosyal konuları ele almak için de kullanılabilen oldukça etkili bir medya olduğunu anlatıyor. 1994 yılında Sayoko, UNICEF tarafından Orlando’da yapılan “the 2nd Animation for Development Workshop & Summit” çatısı altında ders vermek için davet edildi. 2000 yılında The Japan Foundation tarafından “Japonya’yı Tanıtma Projesi” için görevlendirildi. Bu görevi nedeniyle Mexico City, Houston, Austin ve Sao Paulo’da Japon animasyonu üzerine dersler verdi ve animasyon gösterimleri yaptı. Yine 2000 yılında Osaka şehri tarafından düzenlenen “Uluslararası İnsan Hakları Eğitimi Sempozyumu ve Atölyesi”nde ders ve atölye çalışması yaptı.

Ayrıca çocuklar için animasyon atölyeleri düzenlemeye büyük önem veren Sayoko, 1997 – 2006 yılları arasında ASIFA Workshop Group (AWG) Başkanı olarak da görev yaptı. 

2005 – 2019 yılları arasında Osaka Sanat Üniversitesi’nde Misafir Profesör olarak ders verdi. 

Sayoko, uluslararası alanda bir sanat/medya formu olarak animasyonun yaygınlaşması için, özellikle sanatsal kısa animasyona odaklanan çalışmalar yaptı. 1980’lerin başından beri Japon kısa animasyonlarını diğer ülkelere tanıttı. Öte yandan diğer ülkelerin başyapıtlarını, bu tür eserleri takdir etme fırsatlarının hala çok nadir olduğu Japonya’ya tanıtıyor. Yüksek kaliteli animasyonların gösterimini yaparak, animasyon sanatının ve animasyon film yapanların tanınırlığını ve statüsünü yükseltmeyi hedefliyor.

1985 yılında partneri Renzo ile birlikte, Hiroşima şehri ve ASIFA-Japan organizasyonunda ve ASIFA desteğinde, Asya’nın ilk iki yılda bir düzenlenen, uluslararası yarışmalı animasyon festivalini Hiroşima’da hayata geçirdi. Hiroşima’ya atılan atom bombalarının 40. yıl dönümü olan 1985 yılında hayata geçen festivalin odağında, organizatörleri Hiroşima şehri ve ASIFA-Japan’in de odağında olduğu gibi sonsuz barış arayışı vardı. Sayoko, Mart 2021’e kadar 36 yıl boyunca Festival Direktörü olarak görev yaptı, tüm zamanını ve enerjisini animasyon sanatının gelişimine harcadı. 

Sonuncusu olan 18. festival, Ağustos 2020’de coronavirus pandemisi sebebiyle olabildiğince sadeleştirilmiş bir formatta gerçekleştirildi. Yarışmanın dışındaki paneller iptal edildi, yarışma ise uluslararası jüri üyelerinin online konferans sistemleri ile ödül kazanan filmleri seçmesi yoluyla yapıldı.

Sayoko, animasyon endüstrisinin durumunu araştırmak, animasyon üzerine çalışan insanlarla tanışmak ve bu insanlarla fikir alışverişinde bulunmak için Asya’daki birçok ülkeyi tek başına ziyaret ediyor. 1993’te Vietnam, Singapur, Endonezya ve Filipinler’i, 1996’da Malezya, Tayland, Sri Lanka’yı, 1998’de Hindistan’ın birçok şehrini ve 2000’de Türkiye’nin birçok şehrini ziyaret etti. Ayrıca Avrupa ülkelerinde yoğun araştırmalar yapmakta ve bilgi değişimini sağlamak için etkinlikler düzenlemekte. Örneğin 2003 yılında Romanya, 2005 yılında İsviçre, 2008 yılında Finlandiya, 2012 yılında Norveç, 2014 yılında Macaristan, 2018 yılında Estonya ve 2020 yılında İngiltere’yi ziyaret etti. 

80’li yılların başından itibaren çeşitli ülkelerdeki film festivalleri ve sanat müzeleri için animasyon programları koordine etti. 1986-1994 yılları arasında Tokyo’nun İtabashi bölgesinde, her yıl gerçekleşen, yarışmasız ve uluslararası olan bir animasyon festivali düzenledi ve bu festival yoluyla birçok ülkeden sanatsal kısaları izleyicilerle buluşturdu. 

1986 yılında Uluslararası Animasyon Kitaplığı’nı (IAL) kurdu. IAL dünyanın her yerinden filmleri ve videoları arşivleyen, göstermek için fırsatlar bulan ve sanatçılarla işbirliği yapmaya çalışan bir kuruluş. Bunların yanı sıra animasyonun çeşitliliğini ve etkisini göstermek için de çalışmakta.

Sayoko Haziran 2006’dan Aralık 2006’ya kadar ASIFA’nın Başkan Vekili ve Aralık 2006’dan Aralık 2009’a kadar da ASIFA’nın Başkanı olarak görev yaptı. Başkanlık görevinin ardından Başkan Yardımcısı olarak görevine devam etti, 2018’den beri tekrar Başkan olarak görev yapmakta. 

Ödülleri ve Üyelikleri

2006 yılında Hiroşima şehrinden Belediye Başarı Ödülü aldı. 

2012 yılında Japonya Medya Sanatları Festivali’nden ömür boyu başarı ödülünü aldı. 

2019 yılında Macaristan’dan PRO CULTURA HUNGARICA’yı aldı.

2020’den beri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi üyesi.

Sayoko, Uluslararası Animasyon Enstitüsü’nün kurulması için çaba sarf etmekte. 

Animasyon Yönetmeni/Yapımcısı

Association Internationale du Film d’Animation (ASIFA) Başkanı

ASIFA-Japonya Başkanı 

Studio Lotus Inc. Başkanı, Uluslararası Animasyon Kitaplığı Başkanı (IAL)

Uluslararası Kısa Film Konferansı (ISFC) Üyesi

Japonya Sinema ve Televizyon Mühendisliği Topluluğu, Inc. (MPTE) Üyesi 

Japonya Film Yapımcıları Derneği Üyesi

Japonya Animasyon Çalışmaları Derneği (JSAS) Danışmanı

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) Üyesi 


Sayoko KINOSHITA – Bağımsız Kısalar Filmografisi

1971 WHAT ON EARTH IS HE?

(Renzo Kinoshita, 35mm, renkli, 3dak.40san., senaryo, animasyon, yapım)

– Sogetsu Animasyon Festivali Seçkisi, Tokyo

1972 MADE IN JAPAN

(Renzo Kinoshita, 35mm, renkli, 9dak.., senaryo, animasyon, yapım)

– Grand Prix, New York Uluslararası Animasyon Festivali

– Çok sayıda Int’l Uluslararası Film Festivali’nde gösterildi

– The Japan Foundation film arşivlerinde korunmakta

– ASIFA film arşivlerinde daimi olarak korunmakta

1973 GROSS NATIONAL PRODUCTS

(Renzo Kinoshita, 35mm, renkli, 3dak.., senaryo, animasyon, yapım)

– Nippon Television Network’te yayınlandı

1977 JAPONESE

(Renzo Kinoshita, 35mm, renkli, 6dak.., senaryo, animasyon, yapım)

– Onur Ödülü, Leipzig Uluslararası Kısa Film Festivali 

– Annecy Uluslararası Animasyon Festivali Seçkisi

– En iyi film adayı, Lucca Uluslararası Animasyon Festivali

– CINANIMA Uluslararası Animasyon Festivali Seçkisi

– Çok sayıda Int’l Uluslararası Film Festivali’nde gösterildi

– The Japan Foundation film arşivlerinde korunmakta

– ASIFA film arşivlerinde daimi olarak korunmakta

1978 PICA DON

(Renzo Kinoshita, 35mm, renkli, 10dak.., senaryo, animasyon, yapım)

– Leipzig Uluslararası Kısa Film Festivali Seçkisi

– Özel Ödül, Annecy Uluslararası Animasyon Festivali

– Olağanüstü Film adayı, Londra Uluslararası Film Festivali

– Sidney Uluslararası Film Festivali Seçkisi

– Moskova Uluslararası Film Festivali Seçkisi

– En iyi film adayı, Lucca Uluslararası Animasyon Festivali

– Los Angeles Uluslararası Animasyon Kutlamaları Seçkisi

– Çok sayıda Int’l Uluslararası Film Festivali’nde gösterildi

– Japonya Ulusal Modern Sanat Müzesi’nin film arşivlerinde korunmakta

– The Japan Foundation film arşivlerinde korunmakta

– ASIFA film arşivlerinde daimi olarak korunmakta

– Güzel sanatlar için yetkili lise ders kitabına dahil (2003’ten beri) 

1986 GEBA GEBA SHOW TIME

(Renzo Kinoshita, 35mm/videogram, renkli, 30dak.., sanat & animasyon)

– Chicago Çocuklar İçin Uluslararası Film Festivali Seçkisi

– The Japan Foundation film arşivlerinde korunmakta

1988 FRAME OF MIND

(Renzo Kinoshita, 35mm, renkli, 2dak.., yapımcı)

1989 FLIP-CLIP

(Renzo Kinoshita, 35mm, renkli, 5dak.30san.., yapım)

– Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali Seçkisi

– Dentsu’da düzenlenen “Illustration New Wave”de sergilendi 

1989 THE MORNING

(Renzo Kinoshita, 35mm, renkli, 1dak.43san.., yapım)

– Tokyo The Peace Film Festivali’nde sergilendi

– Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali Seçkisi

1991 FLIP-CLIP’91

(Renzo Kinoshita, 35mm/videogram, renkli, 3dak.10san.., yapım)

– Dentsu’da düzenlenen “Illustration New Wave”de sergilendi 

1993 THE LAST AIR RAID – KUMAGAYA

(Renzo Kinoshita, 35mm/videogram, renkli, 28dak.51san.., senaryo, animasyon, yapım)

– Saitama Barış Müzesinde sürekli gösterim listesinde

– Onur Ödülü, Krakow Uluslararası Kısa Film Festivali

– Annecy Uluslararası Animasyon Festivali Seçkisi

– CINANIMA Uluslararası Animasyon Festivali Seçkisi

– Leipzig Uluslararası Kısa Film Festivali’nde resmi gösterim

– Hiroşima Uluslararası Animasyon Festivali’nde resmi gösterim

– Japon Eğitim Bakanlığı tarafından Mükemmel Film seçildi 

– Japan Film Pen Club tarafından Mükemmel Film olarak önerildi 

– The Japan Film Society tarafından Mükemmel Film olarak önerildi

– Japon Sağlık ve Refah Bakanlığı tarafından Mükemmel Film olarak önerildi

1994 A LITTLE JOURNEY

(Renzo Kinoshita, 35mm, renkli, 13dak., senaryo, animasyon, yapım)

– Krakow Uluslararası Kısa Film Festivali’nde resmi gösterim

– Ottawa Uluslararası Animasyon Festivali Seçkisi

– Earth Vision’94 – Küresel Çevre Film Festivali Seçkisi

– Berlin Uluslararası Çocuk Film Festivali Seçkisi

– Zlin Çocuklar için Uluslararası Film Festivali Seçkisi

– Japan Film Pen Club tarafından Mükemmel Film olarak önerildi 

– The Japan Film Society tarafından Mükemmel Film olarak önerildi

– Japon Eğitim Bakanlığı tarafından Mükemmel Film seçildi

– The Japan Foundation’ın film arşivlerinde korunmakta

2004 RYUKYU OKOKU – MADE IN OKINAWA

(Renzo ve Sayoko Kinoshita, 35mm, renkli, 17dak.43san., senaryo, yapım)

– Japon Eğitim Bakanlığı tarafından Mükemmel Film seçildi

– Çeşitli uluslararası film festivalleri tarafından davet aldı, bu festivallerden bazıları:

Fantoche 2005, Krok 2005, SICAF 2005, Leipzig 2005

Lausanne Belgesel Festivali 2005

I Castelli Animati 2005, Isola Cinema Festival 2006

Zagreb 2006, Tindrindis 2006, CICDAF 2006, ASIFA-East 2006

Dartmouth College 2006, Grand Valley State University 2006

Belgrat Belgesel ve Kısa Film Festivali 2007

Nis Animation Colony 2007, ASIFA-Atlanta 2007

ASIFA-Hungary 2008 ve başka festivaller

– 2012’de Joshibi Sanat ve Tasarım Üniversitesi’nden Galleria Nike’de bir sergi. 

– 2013’te Okinawa’daki Tenbusu Hall’da özel bir gösterim yapıldı ve DVD’ler Okinawa’daki çeşitli eğitim kuruluşlarına ve kamu tesislerine bağışlandı.