12. Canlandıranlar Yetenek Kampı

CYK ‘22 Yeni Film ve Oyun Projeleriyle Yola Çıktı

Bu yıl T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Gelecek Gençlerin Projesi kapsamında desteklenerek 12.si düzenlenen Canlandıranlar Yetenek Kampı (CYK ‘22), MSGSU Beşiktaş Yerleşkesi’nde Mart ayında başladı. Bu sene destekçilerimiz arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Altus, BUGLAB Tekmer ve Beşiktaş Belediyesi de bulunuyor. Animasyon ve bağımsız oyun sektörlerine yeni yetenekler kazandırmayı amaçlayan Canlandıranlar Yetenek Kampı, şimdiye kadar onlarca canlandırma yönetmenine ilk veya ikinci filmlerini gerçekleştirmelerinde destek oldu. 

 

Canlandıranlar Yetenek Kampı bu yıldan itibaren  bağımsız oyun üretmek isteyenlere de destek vermeye başladı. 

 

Canlandıranlar Yetenek Kampı proje seçmeleri kapsamında 23 Nisan – 20 Mayıs tarihleri arasında yapılan 42 başvuru arasından seçici kurul, 6’sı film ve 4’ü oyun olmak üzere 10 proje seçti. 

 

2010 yılında gerçekleşen ilk Canlandıranlar Yetenek Kampı’na katılarak ödüllü kısa animasyon filmler üretmiş yönetmenler; İdil Ar (İstanbul), Nurbanu Asena (İstanbul’da Sıradan Bir Gün) ve Melis Bilgin (Tetrist) CYK ‘22’nin seçici kurulunda yer aldı.

 

CYK ‘22 Seçilen Projeler

 

Kısa Animasyon Film Projeleri ve Yönetmenleri: 

Kirpik – Doğa Kılcıoğlu 

Kadın – Ezgi Su Korkmaz 

Ekranlar – Kübranur Özdemir 

Omid – Meral Didar Güzelkara 

Sığınak – Sevde Kaya 

Home Sweet Home – Yiğit Armutoğlu 

 

Oyun Projeleri:

Monster Hunter – Ahmet Anter Yağız 

Wisdom of Sariel – Berkay Sayer 

Miyalma – Merve Turan 

Mask of Memories – Yusuf Buğra Şentut

CYK ‘22 Atölye Takvimi, Pitching ve Destek 

 

Haziran ayı boyunca CYK ‘22 kapsamında seçilmiş projelerin yönetmenlerine yönelik özel koçluk etkinlikleri ve herkese açık, ücretsiz sunum, panel ve atölyeler ile seçilmiş projeler geliştirilecek. Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında 10 projenin tamamı, CYK ‘22 kapsamındaki koçluk ve imece yöntemleriyle üretilecek. 29 Eylül tarihinde, tüm projelerin mevcut hallerinin Pitching seansı ve proje izlemesi yapılacak. CYK ‘22 Pitching Jürisi oyun ve animasyon alanındaki profesyonellerden oluşuyor. Jüride yer alan isimler; Başar Muluk (Peak Games), Güven Çatak (BUG Lab), Mehmet Kurtuluş (Anima İstanbul), Özgül Gürbüz (Toonxr Animation) ve Yeşim Aktaş (Melon). 

 

Jürinin seçeceği 2 film ve 1 oyun projesinin her biri 5000 TL’lik destek alacak. 

 

Etkinlik Takvimi

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olan sunum, panel ve atölyelerde Canlandıranlar ve BUG üyeleri ile alanının uzmanları yer alacak ve bu etkinlikler MSGSÜ’nün Beşiktaş Yeleşkesi’nde Haziran ayı boyunca gerçekleşecek.

 

4 Haziran

14:00 Oyunda Hikaye Anlatımı Atölyesi – Mehmet Ali Şen

 

10 Haziran Cuma

19:30 Onluk Buluşma – Eskişehir Özel / 2008-2021 arasında üretilen filmlerden bir seçki

 

11 Haziran Cumartesi 

14:00 Oyun Teknolojilerinin Animasyon Üretme Amaçlı Kullanımı – Oytun Kal

16:00 Oyun için Ses Tasarımı Atölyesi – Başar Ünder

 

18 Haziran Cumartesi 

14:00 Piksel Sanatı Atölyesi – Gökçe Çimen

16:00 Proje Dosyası ve Sunum Atölyesi – Berna Gençalp

 

25 Haziran Cumartesi

14:00 Panel: Çağdaş Sanatta Animasyonun Yeri ve NFT Teknolojileri – Evrim Kavcar,

Meltem Şahin, Koray Birand

16:00 Sunum: Oyun Jenerikleri – Güven Çatak, İpek Torun

 

29 Haziran Çarşamba

CYK Pitching Platformu 

 

Bağımsız animasyon üretimi ile ilgilenen herkesi etkinliklerimize bekliyoruz. Güncel bilgiler için Canlandıranlar’ı sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz. 

 

Görsel ve röportaj istekleri için lütfen [email protected] adresinden bize ulaşın. 

 

Arka Plan Bilgileri

 

Canlandıranlar Derneği 

Berat İlk’in kurucusu ve başkanı olduğu Canlandıranlar Derneği 2011 yılında, Cemal Erez, Yonca Ertürk, Vincent Bouvard, İdil Ar, Melis Bilgin ve Gökhan Okur tarafından kurulmuştur. Derneğin tüm kurucuları ve üyeleri ödüllü sanatçılar, yönetmenler ve yapımcılardır. Ayrıca, 2012 yılında ASIFA Türkiye de Berat İlk tarafından kurulmuştur. Canlandıranlar Derneği, kar amacı gütmeyen ve yeteneklere odaklanan bir dernektir. Canlandıranlar, etkinliklerini gönüllülük yoluyla düzenlemektedir. Dernek, kısa bağımsız animasyon film yapımcılığını desteklemekte ve 2013 yılından itibaren Uluslararası Canlandıranlar Kısa Animasyon Film Festivali’ni organize etmektedir.

 

Canlandıranlar Yetenek Kampı

Canlandıranlar Yetenek Kampı, ilki 2010 yılında gerçekleşen, eğitim ve kısa animasyon film üretimini kapsayan, etkinlikleri yıl boyu süren bir organizasyondur. İlk olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi ortaklığında İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinden biri olarak

gerçekleştirildi. Üniversiteler ve prodüksiyon şirketleri Canlandıranlar Yetenek Kampı’nın destekçileri arasında yer alıyor. Canlandıranlar Yetenek Kampı’nın amacı, Türkiye’deki bağımsız animasyon sinemasını desteklemek ve gençlere animasyon yolu ile kendilerini özgürce ifade edebilecekleri bir sanatsal alan sağlamak. Canlandıranlar Yetenek Kampı, animasyon alanında çalışan gençlere ve alana girmek isteyenlere odaklanıyor. Bugüne dek Canlandıranlar Yetenek Kampı’nda, tema ve teknik çeşitliliğe sahip düzinelerce kısa animasyon film üretildi. Bu filmlerin birçoğu ulusal ve uluslararası festivallerde seyirci ile buluştu ve ödüller kazandı. 

 

CYK Proje Başvurusu Seçici Kurulu

 

Nurbanu Asena 

Animasyon Yönetmeni ve İllüstrasyon Sanatçısı

Psikoloji, sosyoloji, kadın ve çocuk konuları etrafında hikaye bazlı film ve medya işleri üretmektedir. Lisans derecesini New York Parsons Tasarım Okulu’nun ‘Tasarım ve Teknoloji Bölümünden, yüksek lisansını da Chevening Bursiyeri olarak Londra’daki Goldsmiths Üniversitesi’nden almıştır. Yarattığı kısa filmler ile yerli ve yabancı pek çok festivale katılmış ve SİYAD ödülü kazanmıştır. Yakın zamanda ilgisini teknoloji ve sanatın kesiştiği interaktif medya alanlarına çeviren Nurbanu, Adobe’nin AR sanatçı rezidans programına seçilmiştir.

 

Melis Bilgin 

Sanatçı ve Akademisyen

Özel Amerikan Robert Lisesi’nin ardından Bennington College’da görsel sanatlar ve tiyatro alanında başladığı lisans eğitimini tiyatro alanında bitirdi; İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nde sinema alanında yüksek lisans ve sanatta yeterliğini tamamladı. New York’ta çeşitli oyun, müzikal ve operalarda yönetmen, yardımcı yönetmen ve dramaturg olarak görev aldı, Ridge Theatre’ın BAM’de sahnelenen “Klinghoffer” isimli operasında yardımcı yönetmenlik yaptı. Amsterdam, Berkeley, Ljubljana, Mannheim, Milano, Paris, Prag, Rotterdam, Varna da aralarında olmak üzere yurtdışı ve yurtiçinde çeşitli sergi ve festivallerde yapıtları sergilendi. İstanbul Modern, CerModern ve İstanbul Film Festivali’nde de video çalışmaları gösterilen sanatçının “Tetrist” isimli kısa animasyon filmiyle çeşitli uluslararası ve ulusal ödülleri bulunuyor. Disiplinlerarası çalışan sanatçı İstanbul’da yaşıyor; kısa film,

animasyon, video performans ve görsel sanatlar alanlarında üretiyor, yazıyor ve İstanbul Bilgi Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

 

İdil Ar Uçaner 

Animasyon Yönetmeni, Karakter Tasarımcısı ve İllüstratör

Mimar Sinan Üniversitesi ” Endüstri Ürünleri Tasarımı” bölümünden mezun olduktan sonra Berlin – KunsthochshuleWeissensee’de yüksek lisansını tamamladı. Bu esnada animasyonu keşfetti ve animasyon yönetmeni olmaya karar verdi. En son filmi ”Bahçe” İsveç’te düzenlenen 2017 ”Uppsala Kısa Film Festivali’nde” En iyi Çocuk Filmi ödülünü aldı.”Bahçe” birçok ulusal ve uluslararası festivalde izleyiciyle buluştu.  

 

CYK ‘22 Destekçileri

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı – Geleceğin Gençleri Programı

Gelecek Gençlerin/Kültür Endüstrilerine Destek Programı kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlara yönelik gerçekleştirilen bir çağrı, gençlerin yaratıcı gücünü ve enerjisini kültür endüstrilerine yönlendirmeyi, geleceğin kültür içerik yaratıcılarını ve girişimcilerini teşvik etmeyi ve desteklenmelerini sağlamayı amaçlıyor.

 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

  1. yılını kutlayan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi güzel sanatlar ve tasarım alanlarındaki en köklü eğitim kurumları arasındadır. MSGSÜ Çizgi Film ve Animasyon Bölümü’nün kurulum çalışmaları sürmektedir.

BUG Lab Tekmer

BUG Lab (Bahçeşehir Üniversitesi Oyun Laboratuvarı), Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Oyun Tasarımı Yüksek Lisans (Master BUG) programı ve Dijital Oyun Tasarımı Lisans (BUG Jr) programlarının kurulmasına; çatısı altında bulunan Avrupa oyun sahnesi aktivite merkezi BUG Berlin, oyun üretimhanesi BUG Pro ve çeşitli oyun projeleri için ön kuluçka merkezi görevi üstlenen BUG Kitchen oluşumlarıyla birlikte, Türkiye bağımsız oyun sektörünün canlanması ve büyümesine katkı sağlayan en önemli kurumlardan bir tanesidir.

 

Altus

1998 yılında, “Tüketicilerin hayatlarına artılar katmak” hedefiyle yola çıkan Altus; Türkiye, Romanya ve Rusya’da yer alan 14 üretim tesisi ve 25,000 çalışanı ile Türkiye’nin en köklü beyaz eşya üreticisi Arçelik A.Ş.’nin önde gelen markalarından biri olarak hizmet veriyor.

 

Beşiktaş Belediyesi

Beşiktaş Belediyesi projenin tanıtımına destek veriyor.